Våldtäkt- en umgängesregel?!

Dagens aggression:

" Jag delar uppfattningen att "ett nej är ett nej" som brukar hävdas. Däremot anser jag att man inte ska lagstifta om samtycke, då frågan ändå är central i alla våldtäktsmål. Att inte ha samlag mot någons vilja är en utmärkt umgängesregel som dock passar bättre i etikettböcker än i lagböcker."

Citat utav Rolf Hillegren.

Han är en åklagare som häromdagen gav det oerhört skrämmande uttalandet att våldtäkt inte bör vara något olagligt såvida inget våld utövas under tiden. Nej, jag skämtar inte. Han (en lärd man, får man väl ändå säga..) hävdar alltså att en våldtäktsman har rätt att göra precis vad han vill med vem han vill (sexuellt), bara han inte råkar ge henne en lavett under tiden. Han menar att en man (eller kvinna visserligen..) har rätt att dra ner en kvinna, hålla henne nere och våldta henne (fastän hon ligger på marken och skriker och sparkar allt vad hon kan), så länge han inte slår henne. Att han berövar henne på all vilja och frihet han kan tycker inte Hillegren är så farligt. Inte heller det faktum att våldtäktsmannen ger offret grova men för livet (tänk vilken rädsla och allmän psykisk påfrestning man måste uppleva efter något så oerhört traumatiskt). Bara han inte slår henne.

På bara 10 år (1997-2007) har antalet anmälda våldtäkter tredubblats. Bara nu när jag läste igenom Aftonbladets hemsida för att hitta åklagarens namn (läste nämligen artikeln i tidningen på jobb idag men mindes inte vad han hette) läste jag inte mindre än tre rubriker som handlade om våldtäkt. Observera att dessa 3 nya fall (och 10 års-statistiken) är över antalet anmälda våldtäkter. Hur många kvinnor det finns där ute som blivit våldtagna men som av olika anledningar inte vågar anmäla, har vi inte en aning om. Antalet våldtagna kvinnor kan alltså vara betydligt fler.

TROTS att antalet bara ökar och ökar (trots att det alltså för tillfället är en lag) vill Hillegren ta bort det ur lagboken. Han tyckte visserligen att det skulle stå i någon oskriven etik-bok, men någon lag skulle det inte vara. Då kan man ju börja fundera ur våldtagna, livrädda kvinnors perspektiv, vars våldtäktsmän går fria för att män som Hillegren tagit bort det som lag: hur mycket tröst tror ni de finner i det faktum att det står i en etik-bok att våldtäktsmännen inte borde gjort som de gjorde (en bok som inte ens existerar)? Hur lever man vidare som vanligt efter en våldtäkt, om man vet att mannen som gjorde detta hemska mot en går fri - vandrar runt på gatan som om ingenting, och kan springa på en på stan precis närsomhelst? Det Hillegren inte verkar förstå (kan man ju hoppas iallafall) är att antalet våldtäkter lär öka något avsevärt om det tas bort som lag. Om en man kan våldta en kvinna och gå därifrån med vetskap om att ingenting kommer hända honom, att ingen kan straffa honom för det, vad kommer då att hindra honom från att göra det igen? Precis, ingenting!

Egentligen borde kanske inte våldtäkt stå som lag - det borde inte behövas. Att inte ha sex med någon som inte vill borde vara en självklarhet för alla, men tyvärr är det inte så. Men inte heller borde vi ha en lag mot misshandel, mord eller rån - för folk borde fatta själva att man inte gör sådana saker. Eftersom att vi dock inte lever i en sådan drömvärld kan vi alltså inte ersätta lagar med etikregler som inte är straffbara. Att Hillegren inte fattar det är oerhört skrämmande.

Nä, för Hillegrens uttalande är sådant som gör en tjej rädd. Rädd för att vi inte ska ta oss framåt i utvecklingen (för let's face it - inte ens idag är samhället helt jämställt), utan bakåt. Vi ska alltså backa 100-tals år, till en värld då det är okej att våldta kvinnor hursomhelst. Isåfall kan vi ju alla lika gärna utvandra till Pakistan allihop, för det är väl i en sådan värld vi lär hamna i om en boll som denna sätts i rullning.

Kommentarer
Postat av: Anonym

:@:@ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2009-08-20 @ 22:39:16
Postat av: Elina

du skriver väldigt bra

2009-08-20 @ 22:44:26
URL: http://evanjelina.blogg.se/
Postat av: Anna & Jossa

håller med Elina!! Bra skrivet!! Hade ingen aning om detta :o skrämmande :s

2009-08-21 @ 15:04:47
Postat av: Jénn

Så bra skrivet, så bra argument och utryckt. Jag håller helt med dig och du borde nästan maila han Hillegren och berätta om dina synpunkter!!

2009-08-21 @ 19:41:26
URL: http://wannabedu.blogg.se/
Postat av: tyvisch

ey martina, vilka debatt-skills du har! me like A LOT ;D och ja, du har helt rätt i det du skriver! död åt rolf hillegren!

2009-08-24 @ 01:03:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0